Blog - artykuły o kuchni i gotowaniu

Jedną z największych przyjemności w życiu jest jedzenie. Chociaż jest możliwe, aby kochać jeść nie potrafiąc gotować, to wydaje się nieprawdopodobne, aby dobrze gotować nie kochając jeść. Każdy dobry kucharz kocha jeść, ale kocha dobrze jeść. W kuchni należy w pierwszej kolejności zadowolić siebie, aby później móc zadowolić innych.

Jedno jest pewne - wszyscy uwielbiają dobrego kucharza, chociaż każdy z nas ma swój własny gust kulinarny, każdy ma ulubione potrawy i czasami mamy ochotę na prostą grzankę z bagietki lub zwykłe placki, czasami na pizzę, a kiedy indziej na owoce morza w cieście czy żeberka z miodem i cynamonem. Jednak zawsze chcemy jeść to, co lubimy, więc jeśli gotujemy, to gotujmy właśnie to, co lubimy.

Gotowanie nie jest tylko łączeniem składników, jeden po drugim, ściśle według przepisu. Chodzi o coś więcej - o poczucie pewności w kuchni, o odrobinę szaleństwa, o eksperyment i o proste pragnienie, aby przygotować do jedzenia coś, na co mamy akurat w danej chwili ochotę. Chodzi też o zrozumienie różnicy między jedzeniem a odżywianiem. Gotowanie wcale nie jest takie trudne, można się go nauczyć pamiętając, aby w pierwszej kolejności zadowolić siebie i własny gust, a wtedy zawsze będziesz w stanie wyczarować pyszny posiłek, nawet jeśli masz tylko kilka składników.

Tutaj mam zamiar pokazać jak łatwo jest opanować podstawowe umiejętności gotowania, przygotować smaczne dania i jednocześnie bawić się w ten sposób. Zachęcam do wypróbowania umieszczonych tu przepisów, do zmieniania ich i eksperymentowania z nimi według własnych upodobań. Znajdziecie tutaj wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne - przepisy na zupy, zapiekanki i sałatki, przepisy na obiady i kolacje, przepisy na ciasta, desery, torty. Umieściłam też przepisy na potrawy świąteczne, tradycyjny polski bigos, pieczoną białą kiełbasę czy grochówkę.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie.

Ewa

Moje przepisy

Bon appetit - smacznego!

Ewa Kruk

Artykuły

  • Ostatki czyli czas na pączki i faworki

    Ostatki czyli czas na pączki i faworki

    Rozpoczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału, nazywany ostatkami lub zapustami. Okres ten trwa od tłustego czwartku, ostatniego czwartku przed środą popielcową do wtorku ...

  • Koktajl prezydencki

    Koktajl prezydencki

    Koktajl prezydencki, nazywany także The El Presidente w oryginale ("The Savoy Cocktail Book" Harry Craddock, 1930) opierał się na następujących składnikach:

  • Organizacja pracy w kuchni

    Organizacja pracy w kuchni

    Kuchnia może być rozplanowana w przeróżnych układach przestrzennych, prostych i bardziej skomplikowanych, w kształcie różnych liter alfabetu I, L, II, U, G do układów z wydzielonym ...

  • Jaki styl do kuchni?

    Jaki styl do kuchni?

    Kuchnia powinna być zaprojektowana w taki sposób, aby późniejsze korzystanie z niej było optymalne pod względem funkcjonalnym, aby było ergonomiczne i wygodne.

  • Masło smakowe

    Masło smakowe

    Masła smakowe to zwykłe masło niesolone z dodatkami smakowymi lub przyprawami dodawanymi do niego. Z reguły są one zrolowane w cylinder, schłodzone lub nawet mrożone, a następnie ...

  • Jak przygotować chrupiący bekon

    Jak przygotować chrupiący bekon

    Upieczony na chrupiąco bekon (lub boczek, jak kto woli) może być doskonałym dodatkiem do różnych dań (np. tradycyjne angielskie śniadanie - z jajecznicą) lub stanowić sam w sobie przekąskę, np. z sałatą i pomidorem lub papryką.

  • Warzywa smażone sauté

    Warzywa smażone sauté

    Słowo sauté pochodzi z języka francuskiego - sauter oznacza skakać. Ta metoda polega na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu, poprzez podrzucanie patelnią i obracanie w ten sposób smażonych składników.

  • Jęczmień, pożywne zboże

    Tajemnice pożywnego jęczmienia

    Jęczmień jest uznawany przez historyków za najstarsze ze wszystkich uprawianych zbóż. To główne ziarno uprawiane w celu wyrobu chleba wśród starożytnych Hebrajczyków, Greków i Rzymian.

  • Gofio - produkt z Wysp Kanaryjskich

    Czy ty odżywiasz się higienicznie?

    Gdy jesteśmy zdrowi, lub chociaż gdy nie cierpimy na dolegliwości przewodu pokarmowego, jesteśmy zupełnie nieświadomi istnienia żołądka czy innych narządów trawiennych, prawda?

  • Jaka powinna być idealna kuchnia

    Jaka powinna być idealna kuchnia?

    Błędem jest sądzić, że każde pomieszczenie, nawet jeśli jest małe i przytulne, nadaje się na kuchnię. Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy wiele czasu, zwłaszcza, gdy jesteśmy odpowiedzialni za przygotowanie posiłków.