Szparagi sauté z cytryną
wg Danilo Alfaro
Rodzaj potrawy
5 minut
10 minut
Doskonały dodatek do potraw z kurczaka lub owoców morza. A same podawane z ryżem stanowią doskonały sposób na lekki obiad.
Składniki
Etapy przygotowania
1. Szparagi obrać i usunąć twarde końcówki. Pociąć je w kawałki długości 2 cm.
2. Na patelni o grubym dnie roztopić masło na średnim ogniu.
3. Dodać cebulę i podsmażyć przez 2-3 minuty, aż będzie lekko przezroczysta.
4. Dodać wino i dusić przez ok. 2 minuty, aż ilość płynu zredukuje się do połowy.
5. Dodać szparagi i podsmażać je przez 3-4 minuty, delikatnie obracając od czasu do czasu (najlepiej przez podrzucanie patelnią - saute).
6. Posypać tymiankiem i polać sokiem z połowy cytryny i podsmażyć jeszcze przez minutę.
7. Podawać natychmiast, posypując solą i ewentualnie pieprzem oraz polewając sokiem z cytryny do smaku.
Aby sprawdzić na czym polega smażenie warzyw sauté, zobacz artykuł Warzywa smażone sauté
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz