Barszcz z uszkami
aromatyczny barszcz wigilijny

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
ok. 60 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny.
- Umyte i obrane warzywa zalać ok. 1 l zimnej wody, dodać namoczone grzyby, jabłko, goździki, ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotować wywar.
- Kiedy buraki będą miękkie dodać sok z cytryny by wywar nie stracił koloru.
- Przecedzić wywar przez sito, dodać pokrojone grzyby, śliwki oraz rozgnieciony czosnek, majeranek i zakwas, dokładnie wymieszać.
- Gotować na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.
- Doprawić zupę do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Podawać z uszkami lub pasztecikami.
Z ugotowanych buraków można zrobić pyszną sałatkę z jogurtem.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz