Odświeżająca sałatka z ogórka
Czyli prawie mizeria

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
40 minut
Taka sałatka z ogórka, bardzo odświeżająca jest doskonała na ochłodę latem, ale niemniej popularna w innych porach roku i jako dodatek do szerokiej gamy potraw.
Składniki
Etapy przygotowania
1. Ocet winny razem z cukrem i odrobiną wody ogrzać w naczyniu jedynie na tyle, aby cukier się rozpuścił, a potem przelać do szklanej miski i ostudzić.
2. Ogórek obrać ze skórki, pokroić na plasterki o grubości według uznania, ale niezbyt grube. Po pokrojeniu posolić go i umieścić na sicie do odsączenia, pozostawić na 20-30 minut.
3. Odcisnąć sok z ogórka i przełożyć do miski, w której mamy mieszaninę octu winnego z cukrem. Wymieszać całość ze śmietaną doprawiając białym pieprzem. Jeśli trzeba, doprawić do samku solą i ewentualnie czarnym pieprzem.
Sałatkę z ogórka można posypać koperkiem, ale ja polecam przystroić listkami mięty - pachnie bosko.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz