Odświeżająca sałatka z ogórka

Czyli prawie mizeria
Odświeżająca sałatka z ogórka czyli prawie mizeria
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Średnia: 3.2 (52 głosów)
40 minut
Taka sałatka z ogórka, bardzo odświeżająca jest doskonała na ochłodę latem, ale niemniej popularna w innych porach roku i jako dodatek do szerokiej gamy potraw.

Składniki

Etapy przygotowania

1. Ocet winny razem z cukrem i odrobiną wody ogrzać w naczyniu jedynie na tyle, aby cukier się rozpuścił, a potem przelać do szklanej miski i ostudzić.

2. Ogórek obrać ze skórki, pokroić na plasterki o grubości według uznania, ale niezbyt grube. Po pokrojeniu posolić go i umieścić na sicie do odsączenia, pozostawić na 20-30 minut.

3. Odcisnąć sok z ogórka i przełożyć do miski, w której mamy mieszaninę octu winnego z cukrem. Wymieszać całość ze śmietaną doprawiając białym pieprzem. Jeśli trzeba, doprawić do samku solą i ewentualnie czarnym pieprzem.

Sałatkę z ogórka można posypać koperkiem, ale ja polecam przystroić listkami mięty - pachnie bosko.

Dodaj komentarz