Żurek na zakwasie

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
4 dni
40 minut
Składniki
Zakwas:
Na zupę:
Etapy przygotowania
Zakwas: posiekać czosnek, dodać mąkę i zalać ciepłą przegotowaną wodą.
Przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 4 dni.
Zupa:
- Boczek pokroić w małą kosteczkę, zrumienić na łyżce oleju. Dodać cebulę, przykryć i dusić aż cebula zupełnie zmięknie.
- Do garnka wrzucić pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i przyprawy.
Gotować ok 20 minut. - Wyjąć warzywa, do wywaru dodać zrumieniony boczek z cebulą i białą kiełbasę po ok 15 minutach wlać zakwas.
- Gotować na małym ogniu jeszcze ok 5 minut.
Żeby ugotować biały barszcz, dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę ziemniaki a na koniec zabielamy zupę śmietaną.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz