Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.2 (21 głosów)
5 minut
10 minut
15 minut
Niewiarygodnie łatwy przepis na tradycyjną potrawę kuchni włoskiej

Składniki

Etapy przygotowania

1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

2. Bekon usmażyć na patelni na małym ogniu z obu stron, aż będzie chrupki; po usmażeniu odsączyć na papierze.

3. W tym czasie do miski wbić jajka, dodać śmietanę, starty ser i oliwę. Wymieszać całość na gładką masę.

4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić wodę i gdy jest jeszcze gorący, polać go zrobioną masą i wymieszać. Dodać bekon i ponownie wymieszać.

5. Nałożyć na talerze posypując startym parmezanem i natką pietruszki.

Dodano 5 komentarzy.

Sprawdź także

Komentarze

Paulina
03-11-2012
Super blog! fajne przepisy - będę zaglądać :)
EwaObrazek użytkownika Ewa
05-11-2012

Cieszę się bardzo, że ci się podoba. Serdecznie zapraszam.

Ostatnio nie miałam zbyt dużo czasu, aby dodawać nowe przepisy, ale postanowiłam to teraz nadrobić. Jestem pewna, że nowości cię zaskoczą ; )

krewki
01-07-2015
He, he. Kto by pomyślał, że to takie proste!
FifloQ
12-10-2018
Ale prawdziwa carbonara jest przyrządzana bez śmietany! Do odcedzonego makaronu na patelni - lekko podlewając wodą z gotowania (bogatą w skrobie) - dodaje się jajka (na 2 całe jajka dodaje się 2 żółtka)! Wtedy można sypać ser, pilnując, aby jajka nie ścięły się na makaronie jak jajecznica, tylko utworzyły gładki "sos" :)
https://vm.tikt...
09-01-2024
Właśnie takiego przepisu szukałam

Dodaj komentarz