Bruschetta
czyli coś na upały

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
7 minut
Bruschetta [brusˈketta] to rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.
Składniki
Etapy przygotowania
- Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Czosnek bardzo drobniutko posiekać.
- Dodać świeże listki bazylii polać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Bagietkę lub ciabattę pokroić na grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia. Polać z obu stron pozostałą oliwą.
- Piec na złoty kolor w piekarniku na opcji grill lub na grillu. Po upieczeniu podawać z przygotowanymi pomidorami.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz