Chapati
Prawie jak podpłomyki ;-)

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
30 minut
Chapati (lub Ćapati) to okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki razowej, podstawa kuchni w południowej Azji i wschodniej Afryce
Składniki
Etapy przygotowania
- Oba rodzaje mąki zmieszać, wlewać po trochu wodę (można dodać jogurt naturalny) i wyrobić elastyczne ciasto w miarę potrzeb podlewając odrobiną wody, dodać olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
- Podzielić na równe porcje (ok. 12 kulek) i rozwałkować na cienkie placki.
- Smażyć na suchej rozgrzanej patelni, aż pokażą się bąbelki. Przewrócić i jeszcze raz podsmażyć. Następnie dociskać brzegi przez ściereczkę tak, by zaczęły pęcznieć.
- Po zdjęciu, jeszcze ciepłe, posmarować masłem.
- Podawać do dipów, duszonych warzyw i potraw curry.
Na Wschodzie Ćapati używa się jako sztućców, nabierając nimi jedzoną potrawę.
Dodanie jogurtu lub mleka sprawia, że placki stają się bardziej delikatne.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz