Żeberka z miodem i cynamonem

Żeberka z miodem i cynamonem
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 2.9 (53 głosów)
10 minut
min. 2 godziny
40 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Żeberka pokroić na porcje.
  2. Z sosu sojowego, octu ryżowego w proporcji 1:1 oraz startego imbiru, 1 łyżki miodu, kory cynamonu, pokrojonej papryczki chili, czosnku i 2 łyżek oleju przygotować marynatę. Wrzucić do marynaty mięso i odstawić do lodówki.
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  4. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, podlać w miarę potrzeb wodą do połowy naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut - w zależności od grubości kawałków mięsa.
  5. Zdjąć folię, polać miodem zmieszanym z sosem który powstał przy pieczeniu i dopiec na złoty kolor.
    Smacznego!

Marynowanie powinno trwać przynajmniej 2 godziny ale najlepiej jeśli żeberka zamarynujemy dzień przed pieczeniem.

Dodano 3 komentarze.

Sprawdź także

Komentarze

kucharka
14-02-2010
Jakieś takie skurczone te zeberka i przypalone troche
Jan Fasola
16-02-2010
prawdziwe żeberka muszą być przypieczone, samo mięsko a nie tłuszcz. Zeberka pierwsza klasa. Daje 5

Dodaj komentarz