Żeberka z miodem i cynamonem

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
min. 2 godziny
40 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Żeberka pokroić na porcje.
- Z sosu sojowego, octu ryżowego w proporcji 1:1 oraz startego imbiru, 1 łyżki miodu, kory cynamonu, pokrojonej papryczki chili, czosnku i 2 łyżek oleju przygotować marynatę. Wrzucić do marynaty mięso i odstawić do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, podlać w miarę potrzeb wodą do połowy naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut - w zależności od grubości kawałków mięsa.
-
Zdjąć folię, polać miodem zmieszanym z sosem który powstał przy pieczeniu i dopiec na złoty kolor.
Smacznego!
Marynowanie powinno trwać przynajmniej 2 godziny ale najlepiej jeśli żeberka zamarynujemy dzień przed pieczeniem.
Dodano 3 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz