Grochówka na wędzonce

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
ok. 1 godziny
Składniki
Etapy przygotowania
- Groch dokładnie przebrać,namoczyć w wodzie przez ok 20 minut. Przebrany i umyty groch zalać zimną wodą (lub bulionem) i gotować, od czasu do czasu mieszając.
- Cebulę i marchew obrać, wrzucić do blendera i zmiksować z łyżką wazową wody z gotującego się grochu, dodać do grochu. Dodać ząbek czosnku. Po ok 40 minutach (kiedy groch jest miękki) zmiksować go razem z wodą, w której się gotował.
- Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i posolić.
- Wędzonkę pokroić w słupki, zezłocić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zrumienić i dodać do zupy wraz z tłuszczem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Podawać z grzankami.
Zupa gotuje się długo, ale warto poczekać.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz