Czekoladowa moccha

Składniki
Etapy przygotowania
1. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki wielkości pestek słonecznika. Wsypać ją do miski i dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i małą szczyptę soli (tyle, co na czubku palca).
2. W rondelku podgrzewać śmietanę z cukrem (3-4 łyżeczki) oraz ekstraktem waniliowym na średnim ogniu, ciągle mieszając. Tuż przed zagotowaniem zdjąć z ognia.
3. Śmietanę wlać do miski z kawałkami czekolady i pozostawić na 1 minutę. Po minucie zacząć mieszać, powoli i cierpliwie do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
4. Przelać czekoladę do filiżanek tak, aby nie powstały bąbelki powietrza. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
5. Czekoladową mocchę można podawać w takiej postaci, można posypać ją wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi albo bitą śmietaną.
Nawet po 5 godzinach w lodówce nasza moccha ma konsystencję gęstego kremu. Poniżej film na dowód.
Komentarze
Dodaj komentarz