Tymianek

Thymus vulgaris
Przyprawy ziołowePrzyprawę stanowi suszone ziele zebrane w okresie kwitnienia, jednak znacznie cenniejsze są same liście. Tymianek powinien mieć barwę szarozieloną, intensywny zapach i gorzkawy, palący smak. Dzisiaj tymianek jest często stosowany w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej i greckiej, ale także w krajach bałkańskich, w Afryce i Europie Środkowej. Stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych, jak np. francuskiego „bouquet garni".
Liśćmi i młodymi pędami przyprawia się mięso z ciemnym sosem, dziczyznę, królika, wędzone mięso, sery, sałaty, warzywa strączkowe, duszone warzywa, farsze do ryb i drobiu. Stosuje się 1—2 łyżeczki mielonego tymianku na 1 kg produktu. Najlepiej harmonizuje ona z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym, ale nie należy jej łączyć z majerankiem. Suszony tymianek ma około trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego.
Uwaga: nie należy stosować większych ilości tymianku w diecie kobiet ciężarnych i osób cierpiących na osłabienie czynności serca.
Tymianek jest rośliną wieloletnią, nie ma wysokich wymagań glebowych. Najlepiej rośnie na glebach ciepłych, przepuszczalnych, żyznych.
Tymianek potrzebuje surowych warunków w fazie wzrostu dla pozyskania lepszego smaku, zapachu i aromatu. Idealne dla rośliny są miejsca silnie nasłonecznione, osłonięte od silnych wiatrów i zimna. Nie wytrzymuje srogich zim, gdyż wymarza, dobrze natomiast znosi letnie susze.
Odmiany uprawne tej znanej rośliny leczniczej i przyprawowej rozmnaża się wegetatywnie, przez podział starszych egzemplarzy, formy dzikie - z nasion wysiewanych od razu na miejsce stałe lub do inspektu (rozsadę sadzi się do gruntu na początku maja).
Zbiera się go 1 - 2 razy w sezonie.
Dodaj komentarz