Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.2 (19 głosów)
15 minut
10 minut
ok. 30 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Obrane ziemniaki gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
    Pokroić w plastry ok 1 cm grubości.
  2. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, polać
    śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Wierzch lekko skropić oliwą. Można posypać tymiankiem.
  3. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
  4. Podawać posypane szczypiorkiem.

Do ziemniaków można też dodać zrumieniony boczek.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz