Leczo
Nie tylko na zimowe wieczory
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
30 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Papryki oczyścić i pokroić w grube paski, cukinię i cebulę pokroić w talarki, pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić na ćwiartki.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną kiełbasę lub boczek, lekko zrumienić na złoty kolor.
- Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ziołami. Podlać odrobiną wody.
- Dusić na małym ogniu do miękkości pod pokrywką, pod koniec odkryć, by odparować nadmiar sosu.
- Następnie rozrobić 2 łyżki mąki z wodą tak by nie powstały grudki i wlać na gotującą się potrawę stale mieszając. Dusić jeszcze chwilę.
- Uważać, żeby nie rozgotować warzyw na miazgę.
- Podawać na ciepło choć doskonale smakuje także na zimno.
Do leczo nie należy dodawać dużo wody. Warzywa powinny puścić sok. Dzięki temu wydobędziemy ich smak.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz