Żelazne kluski
zwane też szarymi
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
7 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na dwie części.
- Jedną część ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Drugą część zetrzeć na tarce ziemniaczanej.
- Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawić na chwilę po czym wodę zlać a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków.
- Ziemniaki ugotowane przecedzić i przecisnąć przez praskę. Gorące jeszcze połączyć z ziemniakami surowymi i krochmalem, dodać mąkę i jajko, dobrze wyrobić na jednolitą masę i uformować z niej kluski.
- Gotować w osolonym wrzątku ok 7 minut.
Dodano 5 komentarzy.
Komentarze
Przepis uzupełniony, sama nie wiem, dlaczego wcześniej tego nie zauważyłam. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi.
Dodaj komentarz