Ruskie pierogi
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
5 minut
5 minut
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Etapy przygotowania
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
W razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać troszkę oleju.
Wyrabiać aż będzie miękkie i plastyczne. Przykryć, odstawić. - Na maśle mocno przyrumienić drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc, dodać roztarty twaróg i cebulę razem z masłem z patelni. Wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.
Wyrobić na jednolitą masę. - Z ciasta odcinać po kawałku, cieniutko rozwałkować. Wycinać kólka, nakładać farsz, zlepiać pierogi.
Układać przesypując mąką. - Gotować w osolonym wrzątku, przez ok 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wystarczy opanierować ten farsz w jajku i bułce tartej i mamy pyszne krokiety ziemniaczane.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz