Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mentha piperita

Przyprawy ziołowe

Niezwykły smak i aromat mięty, wyróżnia ją jako najpopularniejsze zioło na ziemi. W kuchni wykorzystujemy głównie liście. Charakterystyczny mentolowy, piekący smak pozwala na wszechstronne zastosowanie. W wielu kuchniach świata używa się liści jako przyprawy do ryb, mięs oraz deserów i napojów. Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek.

Można stosować je zarówno wysuszone, jak i świeże. Idealnie nadają się do aromatyzowania baraniny i jagnięciny. Bardzo dobrze komponują się z cielęciną i rybami. W połączeniu z pietruszką i szałwią stanowi mieszankę do przyrządzania masła ziołowego. Dobrze komponuje się także z czosnkiem i cebulą.

Ze względu na intensywny smak i aromat, należy stosować ją w niewielkich ilościach - na jedną porcję mięsa wystarczy jeden świeży liść lub szczypta proszku.

Uprawa: 

Roślina wieloletnia, zimotrwała. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w lekkim cieniu. Lubi ziemię zasobną w wapń i wodę.

Mięta nie wydaje nasion, rozmnaża się poprzez rozłogi. Wiosną lub jesienią sadzonki rozłogowe z pociętej łodygi lub podzielonej rośliny należy wysadzać do gruntu w odległości 30 cm. Bardzo łatwo przemieszcza się za pomocą rozłogów, dlatego nie powinna być sadzona w pobliżu innych bylin.

Korzenie mięty lubią stały dostęp powietrza, dlatego dobrze jest co jakiś czas płytko wzruszać ziemię. Liście obrywa się przed kwitnieniem. Można także zrywać całe ziele. Tnie się je na wysokość 5-6 cm nad ziemią, tak by roślina mogła wypuścić nowe pędy.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Przyprawa użyta w przepisie

Dodaj komentarz