Makaron à la bolognese
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
ok. 20 minut
Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.
Składniki
Sos:
Etapy przygotowania
- Na zimny olej wrzucić posiekaną cebulę, lekko posolić i podsmażyć aż zrobi się szklista.
- Dodać mięso mielone, przyprawić solą, zwiększyć ogień i mieszać energicznie by nie przywierało.
- Kiedy mięso zmieni kolor zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i pomidory. Dusić ok 15 minut czasem mieszając.
- Tuż przed końcem duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Podawać z makaronem posypane bazylią i tartym serem.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz