Makaron z szynką w sosie śmietanowym

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
15
Składniki
Etapy przygotowania
- Makaron ugotować al'dente. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Różyczki brokuła zblanszować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru (ok 3 min.)
- Na patelni podsmażyć na złoty kolor tłuszczyk z szynki , dodać masło i pokrojoną cebulę, posolić.
Odczekać aż cebula się zeszkli, dodać czosnek i pokrojoną szynkę. - Dusić jeszcze ok 5 minut. Wymieszać z makaronem.
- Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na makaronie ułożyć brokuły, polać śmietaną i ułożyć na wierzchu żótłty ser.
- Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach C.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz