Majeranek

Origanum majorana
Przyprawy ziołoweMajeranek ma wiele zastosowań w kuchni, szczególnie polskiej - biała kiełbasa, biały barszcz, sosy i większość naszych potraw. Dodajemy go do potraw, aby ułatwić ich trawienie. Działa pobudzając czynności żołądka, znosi nadmierną fermentację jelitową oraz wzdęcia. Ma właściwości moczopędne, rozkurczowe i rozgrzewające.
Najlepiej komponuje się z kminkiem, do wszystkich potraw ciężkostrawnych, takich jak groch, kapusta czy wieprzowina. Dodając do potraw najlepszy efekt uzyskamy zamiast mielenia pocierając w rękach majeranek tuż nad potrawą, aby listki i płatki były lekko roztarte, a nie zmielone.
Jest rośliną jednoroczną osiągającą do 40 centymetrów.
Powinien mieć glebę żyzną, przepuszczalną i próchniczną, nasłonecznione stanowisko. Im lepsza gleba, tym wyższy plon. Po wykiełkowaniu wymaga dużo światła i regularnego nawadniania oraz nawożenia.
Pierwszy zbiór przed kwitnieniem przez ścinanie gałązek ok. 5 cm. nad ziemią (przyspiesza to krzewienie, co zwiększa następne zbiory). Gałązki suszy się w zacienionym miejscu.
Dodaj komentarz