Faworki
Faworki lub chrust lub chruściki

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
15 minut
20 minut
Czy wiesz, że ...
polska nazwa tych ciasteczeki pochodzi z języka francuskiego - faveur oznacza wąską wstążkę.
Faworki to chrupkie słodkie ciastka, które mają kształt właśnie złożonych kokardek. Przygotowuje je się w okresie karnawału - na jego zakończenie. Robione są z takiego samego ciasta, jak róże karnawałowe, smażone i posypane cukrem pudrem.
W różnych regionacha Polski mają różną nazwę - faworki, chrust, chruściki.
Składniki
Etapy przygotowania
- Składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 15 minut do lodówki.
- Podsypując mąką rozwałkować, wyciąć faworki, naciąć środek wzdłuż i zawinąć.
- Smażyć na oleju w temperaturze 160 stopni na lekko złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Do ciasta nie dodajemy cukru ponieważ zbyt szybko się pali w czasie smażenia.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz