Róże karnawałowe
albo zwykłe faworki

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
20 minut
Róże karnawałowe to po prostu faworki, tyle, że trochę bardziej skomplikowane pod względem kształtu. Uformowanie róży wymaga więcej pracy i wprawy. A dzięki nadzieniu z konfitury otrzymują bardziej dostojny smak.
Składniki
Etapy przygotowania
- Z podanych składników zagnieść i wyrobić ciasto. Mocno zbić je wałkiem do ciasta.
- Ciasto rozwałkować i wycinać kółka o 3 różnych średnicach.
- Kółka położyć po 3 różnej wielkości - jedno na drugim, środek przygnieść mocno palcem, żeby się skleiły. Naciąć delikatnie brzegi kółek.
- Smażyć w głębokim tłuszczu jak faworki na lekko złoty kolor.
- Odsączyć z tłuszczu na papierze, posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć konfiturę.
Smaczne i eleganckie.
Do ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ szybko się pali w gorącym tłuszczu.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz