Róże karnawałowe

albo zwykłe faworki
Róże karnawałowe
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.5 (15 głosów)
20 minut
20 minut
Róże karnawałowe to po prostu faworki, tyle, że trochę bardziej skomplikowane pod względem kształtu. Uformowanie róży wymaga więcej pracy i wprawy. A dzięki nadzieniu z konfitury otrzymują bardziej dostojny smak.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Z podanych składników zagnieść i wyrobić ciasto. Mocno zbić je wałkiem do ciasta.
  2. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka o 3 różnych średnicach.
  3. Kółka położyć po 3 różnej wielkości - jedno na drugim, środek przygnieść mocno palcem, żeby się skleiły. Naciąć delikatnie brzegi kółek.
  4. Smażyć w głębokim tłuszczu jak faworki na lekko złoty kolor.
  5. Odsączyć z tłuszczu na papierze, posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć konfiturę.
    Smaczne i eleganckie.

Do ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ szybko się pali w gorącym tłuszczu.

Dodano 1 komentarz.

Komentarze

Anonim
05-08-2010
Fajny przepis do zapamiętania... ~Fafik

Dodaj komentarz