Puszysty biszkopt

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
45 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Oddzielić białka i ubić na sztywno - ja do ubitych białek dodaję odrobinę octu winnego ok. 1 łyżki na taką ilość jaj, wtedy nie upadają.
- Odstawić do lodówki.
- Żółtka ubić z cukrem na biało, czyli jak będą puszyste i blade.
- Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wodę i olej.
- Połączyć składniki.
- Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
- Do masy z żółtek dodawać stopniowo pianę i mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być luźna.
- Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do pieca nagrzanego do 175 stopni na ok 45 minut.
- Po upieczeniu można go oczywiście przełożyć kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Uwaga! To jest porcja na dużą blachę. Jeżeli chcesz zrobić mniejsze ciasto zmniejsz ilość składników o połowę lub wypróbuj przepis na Łatwy biszkopt
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz