Rozmaryn

Rozmaryn

Rosmarinus

Przyprawy ziołowe

Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi i gorzkawo-korzennemu smakowi rozmaryn bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi i rybami. Przyprawia się nim m.in.: baraninę, dziczyznę, pieczeń jagnięcą i wieprzową, mięso siekane oraz wędliny. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków, pizzy, sałatek, makaronów i marynat. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów i wódek żołądkowych. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami, jest składnikiem ziół prowansalskich.

Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści oraz olejku destylowanego z liści i kwiatów. Należy go stosować w niewielkich ilościach. Większe ilości rozmarynu mogą być szkodliwe, nie powinny go stosować kobiety w ciąży. Gałązka rozmarynu rzucona na rozżarzony węgiel aromatyzuje mięso pieczone na rożnie.

Uprawa: 

Rozmaryn to roślina śródziemnomorska, wieloletnia, zimozielona.

Dobrze czuje się w ciepłym klimacie. Jest wrażliwy na mróz, dlatego w naszej części Europy lepiej uprawiać go w donicach, niż w ogrodzie.

Gleba lekka, przepuszczalna, sucha, nieco wapienna. Nie lubi gleb zakwaszonych. Najlepiej rozmnażać przez sadzonkowanie od lipca do sierpnia. Poprzez sianie, latem i bezpośrednio do gruntu. W początkowych dwóch miesiącach należy zapewnić stałą wilgotność ziemi.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Przyprawa użyta w przepisie

Dodaj komentarz