Przyprawy inne

Nazwa pochodzi z języka tamilskiego i oznacza sos. W krajach południowo-wschodniej Azji to przede wszystkim potrawa złożona z mieszanki świeżych przypraw utartych w moździerzu (masala) w formie sosu do np. ryżu (pasta curry). Dzięki tej mieszance ryż w tej potrawie przybiera barwę przyprawy.

Imbir to bylina, występująca w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii oraz na wyspach Oceanu Spokojnego. Jego grube, mięsiste kłącze o jasnobrązowej barwie, jest silnie rozgałęzione i pokryte łuskowatymi liśćmi. Jadalne kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu.

Jest to sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester (zachodnia Anglia) od 1837 roku. Sos jest dodatkiem do dań gotowanych i niegotowanych, w szczególności do wołowiny. Jest ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu Krwawa Mary.