Zupa cebulowa z serem lub ciastem francuskim
Zupa cebulowa czyli soupe à l'oignon

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
20 minut
5 minut
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Pasuje do każdego menu i wygląda bajecznie na każdym stole.
Składniki
Etapy przygotowania
- Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, zrumienić na maśle, doprawić pieprzem, posypać mąką, przemieszać i zalać gorącym bulionem.
Gotować 20 minut. - Na dno miseczek wrzucić grzanki z chleba, dodać starty ser, zalać bulionem, wierzch znów lekko posypać serem i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Bulion może być zarówno mięsno-warzywny jak i warzywny.
Cebula powinna być bardzo powoli podsmażana, nawet do pół godziny, na małym ogniu. Wtedy cebula powoli karmelizuje i staje się złocisto-brązowa. Dodatek koniaku, sherry lub białego wina nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat.
Wierzch zupy cebulowej można także zakryć ciastem francuskim. Zrobić w nim małą dziurkę i zapiec na złoty kolor w piekarniku.
Dodano 7 komentarzy.
Komentarze
Dodaj komentarz