Zapiekanka z brokułami

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
10 minut
ok. 30 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Od brokuła odciąć ogonek, obrać go dokładnie z twardych części i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kwiaty brokuła zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonym wrzątku .
- Naczynie żaroodporne obficie posmarować masłem, wrzucić ugotowany makaron, dodać starty pień brokuła i kawałki kurczaka lub szynkę pokrojoną w paski. Wszystko wymieszać.
- Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać łyżkę mąki, sól i pieprz
- Na wierzch makaronu wyłożyć kwiaty brokuła, posypać serem i zalać masą śmetanowo-jajeczną.
- Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż na wierzchu pojawi się złota "skórka".
Możesz użyć obu gatunków sera - pleśniowego i żółtego!
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz