Paella
by Antony Thompson

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
30 minut
Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji, oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano.
Składniki
Etapy przygotowania
- Rozgrzać połowę oleju w dużej patelni, dodać chorizo oraz boczek i usmażyć na chrupiąco.
- Następnie dodać czosnek, cebulę i paprykę, dusić dopóki nie zmięknie. Kolejno dodać tymianek, ryż i płatki chili, mieszać dopóki ziarenka ryżu nie staną się błyszczące.
- Dodać paprykę w proszku i białe wino, a kiedy się zagotuje, dodać bulion z szafranem i kurze udka. Gotować ok. 8 minut.
- Dodać małże, groszek i posiekane pomidory, dusić 10 minut.
- Na osobnej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ząbki czosnku i krewetki, smażyć 2 minuty i dodać do paelli. Tak samo przygotować kalmary.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Dla ułatwienia można dodać gotową mieszankę owoców morza.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz