Mango Chutney
Świetny dodatek do potraw typu curry i nie tylko.

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
ok. 1 godziny
15 minut
Chutney [czatnej] to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników.
Składniki
Etapy przygotowania
-
Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
-
Dodać pozostałe składniki i dusić ok 45 minut do 1 godziny,
na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż całość uzyska konsystencję syropu i się zagęści, od czasu do czasu mieszając. - Wlać do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca; zamknąć słoiki. Pasteryzować w wodzie 15 minut.
Porcja na ok. 6 słoiczków o,2 litra
Łagodny sos robimy bez dodatku papryczki chilli.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz