Mango Chutney

Świetny dodatek do potraw typu curry i nie tylko.
Średnia: 3 (56 głosów)
15 minut
ok. 1 godziny
15 minut
Chutney [czatnej] to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia mieszając aż do rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać pozostałe składniki i dusić ok 45 minut do 1 godziny, 
    na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż całość uzyska konsystencję syropu i się zagęści, od czasu do czasu mieszając.

  3. Wlać do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca; zamknąć słoiki. Pasteryzować w wodzie 15 minut.

    Porcja na ok. 6 słoiczków o,2 litra

Łagodny sos robimy bez dodatku papryczki chilli.

Sprawdź także

Dodaj komentarz