Pasta curry

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
5 minut
> 30 minut
Istnieją tysiące odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczają odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali.
Składniki
Etapy przygotowania
- Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i mieszać, aż stanie się przezroczysta.
- Dodać imbir, czosnek i posiekane chili (jeśli używasz). Mieszać przez 30 sekund, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Gotować do 15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodać kurkumę, kminek, kolendrę i gotować, nadal bardzo delikatnie przez kolejne 5 minut. Uważaj, żeby nie spalić! Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Do koncentratu zmieszanego z wodą dodać zawartość patelni i zmiksować na gładką masę.
- Umieścić mieszaninę z powrotem na patelni i gotować przez 20 - 30 minut (im dłużej, tym lepiej) na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Można dodać trochę gorącej wody, gdy zacznie przywierać do patelni.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz