Bułeczki maślane

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
ok. 20 minut
Bardzo dobre lekko słodkie, maślane bułeczki.
Wyśmienite na śniadanie:-)
Składniki
Etapy przygotowania
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ledwo ciepłego mleka, dodać 4-6 łyżek mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i zostawić
w ciepłym miejscu aż wyrośnie. - Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę mleka i cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone, lekko ciepłe masło.
- Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Wcale nie trwa to długo.
- Ciasto przykryć i trzymać w cieple aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich bułeczki.
- Ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem, można też posypać kruszonką.
Zostawić do wyrośnięcia. - Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut na złoty kolor.
Przygotuj wcześniej wszystkie składniki ciasta by miały temperaturę pokojową.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz