Bułeczki maślane

Bułeczki maślane
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.3 (40 głosów)
30 minut
ok. 20 minut

Bardzo dobre lekko słodkie, maślane bułeczki.

Wyśmienite na śniadanie:-)

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ledwo ciepłego mleka, dodać 4-6 łyżek mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i zostawić
    w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
  2. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę mleka i cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone, lekko ciepłe masło.
  3. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Wcale nie trwa to długo.
  4. Ciasto przykryć i trzymać w cieple aż podwoi swoją objętość.
  5. Odrywać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich bułeczki.
  6. Ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem, można też posypać kruszonką.
    Zostawić do wyrośnięcia.
  7. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut na złoty kolor.

Przygotuj wcześniej wszystkie składniki ciasta by miały temperaturę pokojową.

Dodano 2 komentarze.

Sprawdź także

Komentarze

Anonim
04-04-2012
Bardzo dobre bułeczki, czesto goszczą na moiom stole:)Wnuczka je uwielbia, oczywiscie wszyscy domownicy :) pozdrawiam:)
Karol
14-05-2017
Bułki są banalnie proste, ale za to doskonałe. To mój pierwszy wypiek i niewiarygodnie, że tak udany. Z tych proporcji wyszło mi 20 bułeczek. Na pewno będę to powtarzał. Dziękuję za ten przepis.

Dodaj komentarz