Sernik
przepis babci Czesi

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
ok. 1,5 godziny
Składniki
Ciasto:
Masa serowa:
Etapy przygotowania
- Składniki na ciasto zmiksować, wyłożyć spód blachy do pieczenia.
- Ser zmiksować z zimnym rozpuszczonym masłem, dodać 8 zółtek, proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Dokładnie połączyć.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Do masy serowej dodać rodzynki i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
- Piec ok 1,5 godziny w 200 stopniach. Po godzinie włączyć pieczenie tylko od spodu.
- Udekorować polewą czekoladową.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz