Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 2.9 (23 głosów)
20 minut
20 minut
15 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Z łyżki mąki, szczypty cukru, drożdży i 4 łyżek letniego mleka przygotować rozczyn.
    Przykryć, poczekać aż ruszy. W tym czasie
  2. żółtka utrzeć z cukrem na biało, dodać mąkę, sól, rozczyn i letnie mleko.
    Wyrobić, dodać rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiać aż ciasto przestanie błyszczeć.
  3. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok 1 cm, wyciąć kwadrarty, przeciąć je na pół tworząć trójąty.
  4. Na każdym trójkącie ułożyć konfiturę lub owoce, zawinąc w rogalik.
  5. Ułożyć na blasze zachowując odstępy, przykryć, odczekać aż podrosną.
  6. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.
    Piec ok 15 minut w 170 stopniach C.

Zamiast konfitur, można dodać do środka owoce lub czekoladę.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz