Rogaliki drożdżowe
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
20 minut
15 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Z łyżki mąki, szczypty cukru, drożdży i 4 łyżek letniego mleka przygotować rozczyn.
Przykryć, poczekać aż ruszy. W tym czasie - żółtka utrzeć z cukrem na biało, dodać mąkę, sól, rozczyn i letnie mleko.
Wyrobić, dodać rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiać aż ciasto przestanie błyszczeć. - Rozwałkować ciasto na placek grubości ok 1 cm, wyciąć kwadrarty, przeciąć je na pół tworząć trójąty.
- Na każdym trójkącie ułożyć konfiturę lub owoce, zawinąc w rogalik.
- Ułożyć na blasze zachowując odstępy, przykryć, odczekać aż podrosną.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok 15 minut w 170 stopniach C.
Zamiast konfitur, można dodać do środka owoce lub czekoladę.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz