Placek po węgiersku

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
15 minut
10 minut
Składniki
Farsz:
Etapy przygotowania
- Boczek pokroić w słupki, wrzucić na patelnię i lekko zrumienić.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć aż będzie lekko złota. - Dodać włoszczyznę i pokrojoną w słupki połowę papryki,
chwilę przesmażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy
i wodę (tak, by ledwo przykryła warzywa). Doprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem, odrobiną octu winnego i ziołami. Dusić ok 10 minut. - Dodać resztę pokrojonej papryki, kilka kropli Tabasco lub szczyptę chilli,
lekko zaprawić mąką i dusić jeszcze ok 5 minut. - Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i przypraw zrobić ciasto na placki
(ja wrzucam wszystko do miksera).
Usmażyć placki na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu. - Przełożyć na talerz, polać sosem z warzywami, przykryć,
posypać ziołami lub szczypiorkiem.
Gotową potrawę można udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz