Placek po węgiersku

Placek po węgiersku
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.1 (25 głosów)
10 minut
15 minut
10 minut

Składniki

Farsz:

Etapy przygotowania

  1. Boczek pokroić w słupki, wrzucić na patelnię i lekko zrumienić.
    Dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć aż będzie lekko złota.
  2. Dodać włoszczyznę i pokrojoną w słupki połowę papryki, 
    chwilę przesmażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy
    i wodę (tak, by ledwo przykryła warzywa). Doprawić do smaku solą,
    pieprzem, cukrem, odrobiną octu winnego i ziołami. Dusić ok 10 minut.
  3. Dodać resztę pokrojonej papryki, kilka kropli Tabasco lub szczyptę chilli, 
    lekko zaprawić mąką i dusić jeszcze ok 5 minut.
  4. Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i przypraw zrobić ciasto na placki
    (ja wrzucam wszystko do miksera).
    Usmażyć placki na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Przełożyć na talerz, polać sosem z warzywami, przykryć,
    posypać ziołami lub szczypiorkiem.

Gotową potrawę można udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz