Kurczak Tandoori

Składniki
Etapy przygotowania
1. Umyte nogi kurczaka należy ponacinać na głębokość ok. 1 cm - 2-3 nacięcia po każdej stronie.
2. W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę czerwonego chili z sokiem z cytryny oraz połową łyżeczki soli. Tak zrobioną marynatą natrzeć przede wszystkim zrobione nacięcia na nogach. Odstawić kurczaka na ok. 20 minut.
3. Właściwa marynata - do miski dodać jogurt, wyciśnięty czosnek, pastę imbirową, 1 łyżeczkę czerwonego chili, pół łyżeczki soli, pieprz, kozieradkę, kurkumę, garam masalę, kumin i koledrę. Dodać sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszać.
4. Prawdziwe tandoori odznacza się czerwonym kolorem, który w kuchni indyjskiej uzyskuje się dzięki dodaniu barwnika z nasion annato. Można je kupić w sklepach z żywnością dalekowschodnią. Barwnik uzyskuje się gotując nasiona annato w oleju (2 łyżki nasion na pół szklanki oleju) przez 10 minut, aż oddadzą swój czerwony kolor, po czym zlewając olej jako barwnik.
5. Jeśli chcemy nadać kurczakowi czerwony kolor, dodajemy do marynaty barwnik. Smarujemy kurczaka marynatą i zostawiamy na min. 45 minut (można dłużej).
6. Na blasze do pieczenia wykładamy kawałki warzyw (marchew, seler) i na nich układamy nogi kurczaka zewnętrzną stroną do góry tak, aby był on oddzielony od dna blachy warzywami (zobacz na filmie).
7. Wstawiamy kurczaka do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 200 - 220 stopni C na ok. 30 minut. Po 20 minutach polać mięso od góry olejem.
Kurczaka przygotowanego w taki sposób można też smażyć na grillu z czerwoną cebulą, polewając go sokiem z cytryny, tak jak pokazano na poniższym filmie:
Dodaj komentarz