Grillowany kurczak z bekonem
Składniki
Etapy przygotowania
1. Na patelni grillowej z rowkami lub na ruszcie usmaż plastry boczku, aż będą rumiane (około 15 minut). Gdy będą gotowe, odstaw na bok.
2. Ugotuj garnek wody do wrzenia. Posól, dodaj makaron i gotuj ok 1 minutę krócej niż wskazuje instrukcja, aby był lekko twardy (al dente), odcedź wodę i odstaw.
3. Zwilż lekko patelnię oliwą i usmaż kawałki kurczaka, dopraw papryką, solą i pieprzem. Grilluj tak kurczaka przez około 10 minut, obracając od czasu do czasu.
4. Podczas gdy kurczak się grilluje, rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i zrumień na złoty kolor. Posyp lekko mąką i wymieszaj przez 1 minutę. Dodaj cydr (lub bulion), następnie dodaj mleko, wszystko ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, aż zacznie się lepić do łyżki. Dodaj ser i wszystko dobrze wymieszaj, aż ser się rozpuści.
5. Dodaj tymianek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Dodaj kurczaka, boczek oraz makaron i przenieś do piekarnika. Zapiekaj, aż będzie rumiane. Udekoruj natką pietruszki lub selera i podawaj.
Dodaj komentarz