Dżem pomidorowy

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
10 minut
ok. 1 godziny
Wspaniały, aromatyczny dżem z pomidorów może być użyty wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowałaś ketchup - na kanapki, burgery, zapiekanki, do mięs, owoców morza itd. Możliwości są nieograniczone.
Składniki
Etapy przygotowania
1. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić - w kostkę.
2. Wszystkie składniki wrzucić do garnka.
3. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając.
4. Zmniejszyć ogień i dusić przez ok. godzinę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Tak przygotowany dżem z pomidorów można zamrozić lub spasteryzować w słoiku. Do wykorzystania na co dzień trzeba go przechowywać w lodówce, powinien wytrzymać do 2 miesięcy.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz