Puszyste naleśniki cytrynowe

by Chef John Mitzewich
Naleśniki cytrynowe
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Średnia: 3 (64 głosów)
15 minut
10 minut

Składniki

Etapy przygotowania

1. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić trzepaczką na pianę.

2. Do miski wrzucić mąkę, startą skórkę z cytryny, sól, cukier oraz przesiane przez sitko sodę i proszek do pieczenia. Dodać olej i mleko, sok z cytryny  oraz dwa żółtka.

3. Wymieszać składniki na gładką masę.

4. Dodać następnie ubite białka, ale najpierw ok. 2-3 łyżki i po prostu wymieszać z masą, a następnie wrzucić pozostałą część piany białkowej i teraz powoli mieszać łopatką okrężnymi ruchami od góry do dna miski, a następnie do jej brzegu i w górę, nakładając masę z dna miski na pianę znajdującą się na wierzchu i obracając za każdym razem trochę miskę. W ten sposób wprowadzamy powietrze do masy naleśnikowej.

5. Gdy masa będzie już wymieszana, nakładamy ją w porcjach na rozgrzaną patelnię i krótko smażymy z jednej, a potem z drugiej strony.

Cały proces przygotowania tego przepisu, a zwłaszcza prawidłowe wymieszanie piany białkowej z masą naleśnikową, opisałam w tym poście.

 
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz