Sernik na zimno

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
ok. 2 godzin
Składniki
Etapy przygotowania
- Galaretkę rozpuścić wg przepisu i odstawić do przestygnięcia (nie powinna się ściąć).
- Owoce umyć i pokroić, zostawić kilka do dekoracji.
- Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, dodać mleko i podgrzać mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ.
- Żółtka oddzielić od białek, wsypać połowę cukru oraz cukier waniliowy i miksować aż masa 3-krotnie zwiększy objętość, następnie dodać biały ser i połączyć.
- Białka ubić na sztywno, dodać pozostałą część cukru i ubijać by cukier się rozpuścił,
- Połączyć wszystkie składniki: do masy serowej dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, dodać ubitą pianę (masa może zacząć gęstnieć), na koniec dodać owoce i delikatnie przemieszać.
- Spód tortownicy wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć na nie masę serową i odstawić do lodówki.
- Po zastygnięciu masy zalać wierzch galaretką i udekorować owocami.
Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz