Tarta z rabarbarem

Tarta z kruchego ciasta
Rodzaj potrawy
Średnia: 2.8 (45 głosów)
25 minut
20 minut
15 minut
Tarta z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.

Składniki

Ciasto:
Masa rabarbarowa:

Etapy przygotowania

  1. Z mąki, masła, jajka, odrobiny soli i jogurtu zagnieść ciasto i włożyć na 20 min do zamrażalnika.
  2. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyć na formę do pieczenia tarty, nakłuć i piec około 15 min w piekarniku.
  3. Umyty i obrany ze skórki rabarbar pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
  4. Dodać wodę, cukier i podsmażyć na patelni. Odparować powstały płyn
    tak, by w konsystencji przypominał gęstą konfiturę. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jeśli masz mało czasu użyj gotowego ciasta francuskiego.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz