Tarta z rabarbarem

Rodzaj potrawy
25 minut
20 minut
15 minut
Tarta z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Składniki
Ciasto:
Masa rabarbarowa:
Etapy przygotowania
- Z mąki, masła, jajka, odrobiny soli i jogurtu zagnieść ciasto i włożyć na 20 min do zamrażalnika.
- Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyć na formę do pieczenia tarty, nakłuć i piec około 15 min w piekarniku.
- Umyty i obrany ze skórki rabarbar pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Dodać wodę, cukier i podsmażyć na patelni. Odparować powstały płyn
tak, by w konsystencji przypominał gęstą konfiturę. Wyłożyć na podpieczone ciasto. - Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli masz mało czasu użyj gotowego ciasta francuskiego.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz