Sałatka Caesara

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
Przepis stworzony w 1924 roku przez Caesara Cardiniego, włoskiego restauratora mieszkającego i pracującego w Tihuanie w Meksyku, od którego imienia nazwana jest ta potrawa.
Składniki
Sos:
Etapy przygotowania
- Do miski wybić zółtko, dodać dokładnie roztarty z solą czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos Worcestershire, ewentualnie roztarte anchois.
Dobrze wymieszać. - Następnie bardzo powoli wlewać oliwę z oliwek i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu.
- Rozdzielić liście sałaty, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
- Wrzucić do miski z sosem. Delikatnie wymieszać. Dodać grzanki i starty parmezan. Ewentualnie posolić do smaku.
- Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Świetnym dodatkiem do tej sałatki jest chrupiący bekon lub grillowany kurczak pokrojony w kostkę.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz