Czekoladowa rozpusta
Ciasto, któremu trudno się oprzeć

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15-20 minut
50 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Czekoladę i masło rozpuścić na parze.
- 4 białka ubić ze szczyptą soli, na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru - ubić na sztywno - odstawić do lodówki.
- 4 zółtka + 2 jajka + 5 łyżek cukru ubić na biało.
- Dodać 2 łyżki budyniu, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.
- Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piec w formie wyłożonej pergaminem przez 50 minut w 180 stopniach.
- Można podawać z bitą śmietaną lub posypane wiórkami z czekolady. Ale nawet bez przybrania znika błyskawicznie!
Pod koniec ubijania białka dodaj do niego trochę (1 łyżkę) octu winnego! Wtedy nie opadnie piana.
Dodano 2 komentarze.
Komentarze
Dodaj komentarz