Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3.8 (14 głosów)
20 minut
30 minut
45 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Ciasto: mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem z tłuszczem, żółtkami i aromatem. Dodać szczyptę soli, krótko zagnieść.
    1/3 ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki na pół godziny.
  2. Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, na nim ułożyć pokrojone na cienkie cząstki jabłka, dodać rodzynki. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
  3. Białka ubić ze szcyptą soli i cukrem. Pianą przykryć jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (z zamrażarki).
  4. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Na 10 minut przed końcem uchylić piekarnik.
Dodano 1 komentarz.

Komentarze

alexis
03-03-2010
Wygląda pysznie, ciekawe czy tak samo bedzie u mnie

Dodaj komentarz