Szarlotka pychotka

Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
20 minut
30 minut
45 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Ciasto: mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem z tłuszczem, żółtkami i aromatem. Dodać szczyptę soli, krótko zagnieść.
1/3 ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki na pół godziny. - Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, na nim ułożyć pokrojone na cienkie cząstki jabłka, dodać rodzynki. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
- Białka ubić ze szcyptą soli i cukrem. Pianą przykryć jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (z zamrażarki).
- Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Na 10 minut przed końcem uchylić piekarnik.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz