Do czego ludziom potrzebne jest jedzenie

Do czego ludziom potrzebne jest jedzenie?

Dostarcza energii, niezbędnej do życia - wytworzenia siły mięśni i ogrzania organizmu, dostarcza materiałów do budowy i naprawy naszego ciała oraz usunięcia odpadów. Każdy oddech, każda myśl i każdy ruch zużywa pewną porcję tej delikatnej struktury i wspaniałego domu, w którym żyjemy - naszego ciała.

Różne procesy życiowe usuwają zużyte i nieprzydatne już cząsteczki i aby utrzymać organizm w dobrym zdrowiu, te procesy muszą w sposób ciągły funkcjonować w jak najlepszym porządku, a do tego potrzebują odpowiedniego paliwa, czyli pożywienia. Tak, jak i w innych dziedzinach, efekt remontu jest tak dobry, jak jakość dostarczonych do niego materiałów. Aby nasze komórki działały perfekcyjnie, potrzebują odpowiedniego pokarmu w odpowiednich ilościach, to proste.

To oczywiście nie odnosi się wyłącznie do ludzi, ale ludziom trzeba o tym ciągle przypominać, bo zwierzęta same o siebie dbają. Czy ktokolwiek z was widział kiedyś wolno żyjące zwierzę, które byłoby otyłe?

Podstawowe elementy pokarmowe

Do czego ludziom potrzebne jest jedzeniePodstawowe elementy pokarmowe to skrobia, cukry, tłuszcze, białka, substancje mineralne - mikroelementy i witaminy. Składniki odżywcze są często grupowane według ich składu chemicznego na trzy grupy - węglanowe (cukry i tłuszcze), azotowe (białka i aminokwasy) oraz nieorganiczne (mineralne).

Skrobia występuje tylko w produktach roślinnych; wszystkie zboża, większość warzyw i niektóre owoce zawierają skrobię w obfitych ilościach. Kilka rodzajów cukrów występuje w naturze, w trzcinie cukrowej, w winogronie, owocach, warzywach. Dwucukier sacharoza jest uzyskiwany z trzciny cukrowej i soku z drzew klonowych oraz z korzenia buraka cukrowego. Cukry proste - glukoza i fruktoza występują w większości owoców i miodzie. Cukier mleczny - laktoza jest jednym ze składników mleka. Glukoza jest w dużej mierze produkowana sztucznie przez poddanie procesom chemicznym skrobi z kukurydzy lub ziemniaków, ale brakuje jej słodyczy, jaką ma ta występująca naturalnie.

Białko w jego najczystszej postaci znajduje się białku jajka, gdzie prawie w całości składa się właśnie z białka. W połączeniu z innymi składnikami żywności występuje w wielu innych produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. Obficie występuje w owsie i do pewnego stopnia w innych zbożach, a także w sokach z warzyw. Wszystkie naturalne produkty spożywcze zawierają elementy, które pod wieloma względami przypominają białka i są tak blisko z nimi spokrewnione, że dla wygody są one zwykle nazywane ogólną nazwą "białka". Głównym z tych elementów jest gluten, który znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Kazeina, występująca w grochu, fasoli i mleku oraz fibryna należą też do tej grupy.

Tłuszcze występują w produktach zwierzęcych i roślinnych produktach. Wśród tłuszczów zwierzęcych masło i łój to najlepsze przykłady. W warzywach tłuszcze bogato występują w orzechach, grochu, fasoli, w różnych zbożach, a także w kilku owocach, np. w oliwkach. Tak się dobrze składa, że te naturalnie występujące w naturze tłuszcze zawarte w orzechach, roślinach strączkowych, zbożach, owocach czy w mleku zawsze występują w postaci najlepiej dostosowanej do ich trawienia przez człowieka. Wolne tłuszcze, jak masło, smalec itp. są nie tylko trudniejsze do strawienia, ale często same zakłócają trawienie innych składników odżywczych, które są z nimi zmieszane. Bez względu na to, tłuszcze tak, jak i węglowodany stanowią najbardziej istotną rolę w odżywieniu ludzkiego ciała.

W większości naturalnych produktów spożywczych występują też składniki mineralne. Zwłaszcza ziarna zbóż i mleko dostarczają tych elementów w dużych ilościach. Z kolei celuloza (błonnik) z warzyw i otrębów pszenicy jest przykładem elementu nie podlegającemu trawieniu, ale niezbędnego dla prawidłowego żywienia, nadającego pokarmowi masy.

Z wyjątkiem glutenu, żaden z produktów spożywczych, stosowany samodzielnie, nie jest zdolny do podtrzymania życia. Jedynie pokarm, który zawiera różne produkty zawiera jednocześnie wszystkie niezbędne składniki potrzebne człowiekowi do życia.

Ciąg dalszy w artykule Jakie korzyści płyną z trafnego doboru składników odżywczych.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz